lørdag 10. november 2012

Kjærlighet = ærlighet = å snakke sant til barn

I min artikkel 12.9.12 i TA tar jeg opp viktigheten av å snakke sant til unger, ikke skjerme dem pga noe som kanskje vi voksne synes er vanskelig å snakke om. Les og la deg inspirere:

Kjærlighet = ærlighet = å snakke sant til barn
Nå vet vi at Sigrid ikke lever, og at hun ble drept og forsøkt gjemt unna i et skogholt. Det er ikke lenger mulig å håpe på en god slutt. Den brutale sannheten har dominert nyhetsbilde den siste uken. Vi og barna våre, både de store og de mindre - vet nå at hun er død og vil aldri komme tilbake. Vi voksne kan fort vegre oss for å gå konkret inn i slike brutale temaer med våre barn. Samtidig viser psykologisk forskning og erfaring at nettopp det er viktig. Hvorfor er er det slik?
Den gode intensjonen
Det ligger dypt i oss voksne at vi ønsker å beskytte barn fra alt det vonde. Både fra det som skjer ute i verden og det vonde og vanskelige som skjer i det hjemlige. Vi voksne har noen forestillinger om det å skåne og skjerme - og selv om intensjonen er god så er den kunnskapsløs og virker ikke. Vi fagfolk har ofte observert dette i behandling av voksne med psykiske lidelser. Man kan tro at så lenge barna ikke ser at man gråter, og ellers tar seg sammen så godt man kan, så merker ikke barn at mor eller far er deprimert. Det stemmer aldri - barn er utrolig gode til å få med seg at mor eller far ikke har det bra.  Eller når det har skjedd noe så dramatisk som selvmord i familien. Bestefar sovnet ikke inn og ble hentet av en engel fra himmelen. De må få vite at han hang seg, og at det å henge seg innebærer at man ikke får puste, og derved dør. I psykisk helsevern er det nå blitt fast rutine at barn alltid blir innkalt til samtaler når mor eller far er i behandling. 

Rydde opp i frykt og forvirring:
Vår egen populære barnepsykolog fra Skien, Magne Raundalen, har i mange år engasjert seg i temaet og har vært med å skrive boken «Kan vi snakke med barna om alt?»

Raundalen fremhever to viktige grunner for at vi nettopp skal snakke med barna om alt:
  1. For å fjerne unødvendig frykt - det er ekstremt sjeldent at noen blir drept eller at noen tar sitt eget liv.
  1. For å rydde opp i barns forvirring - hva er voldtekt, hva er mord og selvmord, hva er depresjon?
Raundalen bruker begrepet «tankesykdommer» når han skal forklare hvordan mennesker involverer seg i meningsløse og uforståelige handlinger og hendelser. Han understreker at det er viktig å fortelle enkelt og i kortversjon - men det vi sier til barn må alltid være sant. 

Bevar tilliten: 
Hvis vi ikke snakker sant med barna våre, uansett god intensjon, så får de ikke den hjelpen de trenger for å rydde opp i egne fantasier og skumle forståelser av voksne begreper. Og like alvorlig er det faktum at barna på et tidspunkt skjønner at de har blitt  holdt utenfor og lurt. Det skader den tillit barn er helt avhengig av å ha til de voksne for å utvikle seg godt. Derfor er det direkte sammenheng mellom kjærlighet og ærlighet. Vil du lese mer om hvordan vi kan snakke med barn om slike temaer anbefaler jeg artikkelen til Raundalen «Hva skal vi si til barn om selvmord» som du finner på nettsiden: www.krisepsyk.no/temasider/sorg/intervensjon/selvmord. Ha ærlig og god uke. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar