torsdag 28. februar 2013

Sinna eller?




Husker du når du sist var skikkelig sint? Kanskje husker du enda bedre sist gang noen var skikkelig sint på deg? Som den faste «Hverdagsliv»-leseren har skjønt, så tar vi nå for oss de viktigste følelsene vi mennesker er utstyrt med. I dag handler det om sinne, en ganske vanskelig følelse som vi vanligvis unngår å vise. Sinne skaper masse i oss når vi blir sinte. Samtidig virker sinne ofte langt sterkere på de rundt oss enn det vi tror. Derfor husker vi så godt når noen ble sinte på oss. 
Det som typisk kan gjøre oss sinte er når vi blir holdt tilbake eller hindret i det vi driver på med. Når min datter på 11 måneder ikke får lov til å dra i lampeledningen utløses det et voldsomt sinne som heldigvis lett kan avledes. Vi reagerer også ofte med sinne når vi opplever smerte, når noen behandler oss urettferdig, når vi blir lurt, når noen sårer oss eller når vi blir skuffet. Noen mener at de aldri er sinte. Andre oppleves sinte hele tiden. Uansett - sinne er kraftfull ressurs og kjempeviktig for god mental helse. La oss se på hvordan sinne funker som en del av vårt følelseskompass. 

lørdag 16. februar 2013

Trist av og til?


Følelser styrer veldig mye av hvordan vi lever og hvordan vi har det. De gir oss viktig informasjon og de gir oss motivasjon. Sånn er det også med tristhetsfølelsen, følelsen som kjennes ut som et sår i hjertet bokstavelig talt. Tristheten oppleves ofte som et «utenforskap», vi hører liksom ikke lenger til og vi nages av savnet etter nærhet som er gått tapt. Som når noen dør i fra oss, når kjæresten ikke vil mer og flytter ut, eller når barna våre reiser av alle steder til Australia for å studere i flere år. Tristhet utløses også når vi blir skuffet over oss selv eller andre. Håp knuses, vi kan føle oss glemt og ensomme og det kjennes ut som det aldri vil bli annerledes. Andre ganger blir vi triste uten at vi helt skjønner hvorfor, eller at tristheten setter seg fast og blir en del av en depresjon. Hva i all verden er vitsen med en så kjip følelse?

lørdag 2. februar 2013

Ja til mer engasjement og glede


Følelser styrer veldig mye av hvordan vi lever og hvordan vi har det. De gir oss viktig informasjon og de gir oss motivasjon. Vi er født med ca 10 grunnfølelser, og til sammen funker de som et kompass i livene våre. Men hvor mye vet vi egentlig om vitsen med de ulike følelsene, og hvordan de kan hjelpe oss best mulig? Det er egentlig ganske rart at vi ikke lærer om dette på skolen, men vi får ta det igjen her. I dag skal vi ser mer på to positive følelser, nemlig iver og glede.