fredag 16. november 2012

3 om kvelden

Takknemlighet - Hverdagsliv TA lørdag 17.11.12

Psykologi er heldigvis ikke bare problemer og diagnoser. Positiv psykologi er nytt og spennende fagfelt som stadig blir større. Positiv psykologi handler om hva som skal til, og hva som kjennetegner et godt liv. Livskvalitet for noen tiår siden var mye preget av en «jo mer, jo bedre»-holdning, mens fersk forskning viser noe annet. Fenomener som kreativitet, empati, humor, klokskap og takknemlighet fremstår stadig viktigere for å oppleve god psykisk helse. Disse områdene gir livet dypere mening. I dag vil jeg fokusere på takknemligheten. 


Takknemlighetens kraft

Min gamle mor kunne være både streng og konservativ til det plagsomme, men hun hadde en enorm takknemlighets-kapasitet. Hun bar frem 6 barn og vi har både vokst opp og har klart oss greit. «Tenk at det gjekk bra med alle dikkan ungane» sa hun daglig de siste årene hun levde.  For min mor fremsto det som en stor og uvirkelig gave som hun gledet seg over igjen og igjen.  Jeg tror jammen hun ble mildere av det også.  Det synes å være stor kraft i takknemlighet. Hva kommer det av?
Snøball-effekt
Når vi kjenner på takknemlighet skjer det noe kjempeinteressant, nemlig at positive følelser øker mens negative følelser svekkes. Positive følelser er knyttet til positive minner, og disse kan igjen kan utløse ny takknemlighet og glede. Og det stopper ikke der. Forskning viser at personer som lar takknemligheten få slå seg løs både sover bedre, har mer energi, er mer fornøyd med seg selv og opplever mindre stress. Man trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at disse effektene i neste omgang fører enda mer godt med seg. Vi har altså alt å tjene på å sette i gang snøball-effekten. 
3 om kvelden
Tenk deg at det har blitt kveld og du har akkurat lagt deg i sengen. Før du legger deg til å sove skal du tenke på 3 ting som har skjedd og som du er takknemlig for. Ingenting er for smått. Gjør dette hver kveld i uken som kommer. Kjenn etter om du merker en forskjell på hva som dukker opp i hodet ditt av ulike takknemlighets-kandidater. Blir du mer nysgjerrig kan du sjekke livskvaliteten din på ulike måter på en faglig god nettside for positiv psykologi: www.authentichappiness.sas.upenn.edu. Ha en ettertenksom og god helg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar