onsdag 28. august 2013

Barns skjulte sorg


Hvert år opplever 20 000 barn at mor og far går fra hverandre. Det er ikke barna som har rotet det til, men de voksne. Bruddet utløser krise og sorg for hele familien. Alle er rammet og alle er rammet forskjellig. Ingen står uskadet igjen og kan klare å være alt det de andre trenger; trøster, veileder, oppmuntrer og bærer av håp. De voksne kan gråte og banne hos sine venner, kollegaer, den nye kjæresten eller psykologen sin. Barn gjør det ikke sånn, de trenger først og fremst mor og fars kloke hjelp.

Forstyrrelse av sorgprosessen
Foreldres evne til å skille mellom egne følelser og behov og barnets følelser og behov er nøkkelen for nettopp å kunne hjelpe klokt. Dette handler om evne til å se det fra barnets ståsted, evne til å spørre og utforske barnets opplevelse uten å blande inn egne reaksjoner og følelser, OG ikke minst evne til å tåle barnets vanskelige følelser. Jo mer stresset, sint og trist man er selv, jo vanskeligere er det å få dette til. I tillegg har samlivsbrudd blitt så vanlig og de voksne ofte tenker at «livet må jo gå videre». Da «passer» det dårlig å vise sorg, og barna ender opp med å skjule den. Når det ikke er rom for å være sann og ærlig med sine følelser og reaksjoner må barna passe på seg selv så godt de kan. Noen gjør det på en sint måte og skaper mye bråk mens andre trekker seg mer og mer tilbake for å være alene i sin tristhet. 

Hva trenger barn etter brudd?

Barn trenger voksne som tenker og føler klart. Barn trenger foreldre som er emosjonelt tilgjengelig. Det innebærer at foreldre ikke bør beskytte seg mot barnas smerte, men å orke deres vanskelige følelser og reaksjoner. Barn trenger å bli hørt og sett. Barn trenger foreldre som ikke lar retten til å være i konflikt komme foran plikten til å være foreldre. Barn trenger foreldre som tar ansvar for det de som voksne ikke får til. Barn trenger å bli behandlet som den største og viktigste investeringen voksne noen gang har gjort. Lykke til og god helg.

1 kommentar:

 1. Hei!
  Et viktig tema som treffer rett hjem hos meg og sikkert mange andre også.
  Takk for at du skriver om nettopp dette.
  God helg!

  Mvh Trine

  SvarSlett