torsdag 17. oktober 2013

Frihet og usikkerhet

Onsdag kveld var jeg på et annerledes talkshow på kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn. Forestillingen «En munk i helvete» er Jon Harald Gjesdals historie om hvordan han ble trukket med i en religiøs sekt og brutt ned psykisk. Etter en lang vei tilbake med flere innleggelser og mange års terapi sto han der på scenen og ville fortelle oss noe viktig; gi aldri fra deg friheten til noen. Friheten til egne vurderinger, friheten til egen vilje, friheten til å være deg selv.  


«Gi meg en oppskrift»
I mitt arbeid med ungdom handler ofte samtalene om alle vurderinger og valg de unge må ta stilling til. Tenk etter på din egen ungdomstid. Berusende frihet blandet med masse usikkerhet og bekymring for alt som kunne gå galt. Et gigantisk bli-voksen prosjekt helt uten manual, helt uten oppskrift. Det var der det startet for Jon Harald. I ungdommelig naivitet kom han over en sekt som faktisk hadde en oppskrift på det gode og riktige livet, på hvordan han skulle bli et godt menneske. Oppskriften gjorde han i første omgang trygg og fjernet all usikkerhet han sto i. Så lenge han fulgte reglene ville han lykkes. Reglene sa han måtte gi opp pianospillingen sin, bilinteressen, vennene, foreldrene - alt som kunne virke forstyrrende mellom han og den guden han søkte. Sektmedlemmene smilte og bifalt strevet hans. Han opplevde respons og anerkjennelse han alltid hadde savnet. Etterhvert ble reglene for vanskelig å følge. Han falt utenfor og ble innhentet av en voldsom ensomhet, angst og dyp depresjon. Han hadde trodd på en oppskrift og endte opp med å miste seg selv.

Å tåle usikkerhet
Evnen til å tåle tvil og usikkerhet er grunnleggende for vår utvikling. Det er der gode vurderinger, oppfinnsomhet og kreativitet formes. En evne som motivererer til å søke kunnskap og råd og minner oss samtidig på at det er vi som har både valget og ansvaret. Tvil og usikkerhet er frihetens uungåelige fetter. «Kjøper» vi oss fri fra usikkerheten mister vi oss selv. Derfor må vi trene på å orke usikkerhet. Vi må lære våre barn å sin nei til lettvinthet og oppskrifter. Å vike på dette koster enormt.  Takk til deg Jon Harald som minnet oss om dette på din varme, sårbare og ærlig måte. God helg.

2 kommentarer:

  1. Det var en sterk forestilling. Det er ikke mange som tør blottlegge livet sitt på en slik måte.

    SvarSlett
  2. Hyggelig å høre Tove :) Ja, det er viktig, tror jeg, at noen våger å by slik på seg selv, det skaper så mye fint rundt! Og det var sterkt å lese denne bloggen i dag, hva Tore skriver! Det er med slik dybde han går inn i dette og minner oss om viktigheten av å ikke ha alle svar, dette med tvil og usikkerhet!! Takk Tore!!

    SvarSlett