fredag 21. juni 2013

Ferie-dialog


Husker du en situasjon hvor du opplevde at et annet menneske var nysgjerrig på dine meninger og ønsket å vite mer om hvordan akkurat du tenkte? Å bli møtt med positiv interesse gir oss en følelse av respekt og anerkjennelse. Særlig når det skjer i møte med personer som er viktige for oss. Det kan være lederen vår, den kloke naboen, bestekameraten eller kona. Det skjer noe med klima i slike situasjoner.  Nysgjerrighet og interesse smitter og vi blir mer åpne for annerledes og nye måter å tenke på. Da har du vært i dialog - ikke i diskusjon. I diskusjoner gjelder det å overbevise og ofte vinne. I dialog handler det om å bli klokere. 

Hva er dialog?
Hva kjennetegner egentlig dialogen? Ordet dialog betyr å åpne opp, å utvide. Å være i dialog utvikler vår evne til å ta inn andres perspektiver og på den måten øke vår innsikt. Samtidig forutsetter det at vi orker å bevisstgjøre oss selv på hvor trangsynte og ensporete vi kan være i møte med annerledes meninger. Å beherske dialog er derfor en treningssak, og her er punktene vi må trene på:
1. Lytt - vi må rett og slett holde munn og virkelig ønske få tak i hva den andre forsøker å si
2. Tenk - fortsatt holde munn og reflektere over den andres utsagn eller synspunkt
3. Vent - forsøk å hold dine egne antagelser tilbake, men observer dem
4. Balanser det å dele egne synspunkter med nysgjerrig utforskning av andres synspunkter

Alt å vinne
Henning Bang ved Psykologisk Institutt tok sin doktorgrad på effektivitet i ledergrupper. Det viste seg at ledergrupper som praktiserte dialog jobbet bedre i team og var mer effektive. De kranglet mindre også. Dette gjelder også for oss vanlige som verken er ledere eller må være så innmari effektive hele tiden. Vi funker bedre sammen med andre når vi er åpne for annerledesheten. Vi beriker andre og oss selv. Ofte handler vår skepsis om behov for vinne eller for ikke å virke teite og kunnskapsløse. Slik forsvarer vi selvbildet vårt uten å tenke. Ved å bli klar over våre antagelser og automatiske strategier kan vi velge å legge dem til side. Det krever litt mot men vi har alt å vinne. Belønningen er at vi blir klokere og tryggere på oss selv samtidig som vi er med å skape et varmere og rausere klima folk imellom. Begynn å trene i ferien. God sommer. 

3 kommentarer:

 1. Igjen, takk for viktige og gode refleksjoner. Pst; kona er fornøyd med dialogen, forresten! ;-)

  SvarSlett
 2. Takk for fine innlegg i lokalavisa og på nett:)
  God sommer!
  Vh Celine

  SvarSlett
 3. Veldig godt å lese det som her blir sagt. For meg er dette et aktuelt tema hele tiden. Jeg har blant annet i jobbsammenheng hentet input fra Tom Peters på det å lytte og reflektere. Han sier blant annet at det er en grunn til at vi har "to ører" og at kanskje kvinner er de som fremfor menn ha skjønt dette. Håper du kommer med mer om samme emne fremover.

  SvarSlett