tirsdag 13. november 2012

Kan marshmallows utvikle hjernen vår?

Å trene på å utsette gevinst.
I min artikkel i TA 08.10.12 ser jeg på den superviktige evnen til å kunne utsette gevinst. 

Kan marshmallows utvikle hjernen vår?
Her kommer et supert tips på noe artig du kan gjøre sammen med ungene dine; søk på «marshmallow test» på Youtube og la dere engasjere (oversett engelsken hvis nødvendig). For en del tiår siden lagde noen forskere følgende eksperiment; En marshmallow ble plassert foran et barn og de fikk 2 valg. A) Spis den med det samme. B) Vent med å spise den til den voksne kommer tilbake, og da får du 2 marshmallows. 

Du skjønner poenget, ikke sant. Her handler det om å måle evnen til å utsette gevinst. Noen barn klarte å vente i de 15 minuttene den voksne var borte, og det er skikkelig underholdning å observere alt ungene finner på for å avlede seg selv. Forskningen viste at de som klarte å utsette å spise den fristende marshmallowen hadde i tenårene mindre problemer med atferd, rus og overvekt. Kanskje ikke rakettforskning så langt tenker du, men nyere hjerneforskning kaster et nytt og kjempeinteressant lys over disse resultatene.




Hjernens utvikling av evne til å utsette gevinst.
Utviklingen av evnen til å utsette gevinst foregår rett innenfor pannebrasken. Her utvikles nervenettverkene som overvåker og styrer oppmerksomheten vår samt evnen som gir frihet til å velge noe annet enn en ren følelses-drevet respons. Det er det som er så fasinerende observere i disse klippene; barn som setter seg på hendene sine eller snur seg helt vekk. De bruker viljen til å skifte fokus og derved nedregulere følelsesimpulsen. For så til slutt kunne innkassere belønningen - 2 marshmallows. 

Men hva kan vi gjøre med de barna som ikke klarer å vente? Det er jo egentlig derfor dette har blitt forsket på. Nervebanene som styrer oppmerksomhet og skaper viljestyrt evne utvikler seg mest frem til 7-8 års alderen. Det betyr at i denne perioden er det lettest å påvirke til best mulig utvikling. Altså det er da det er enklest å lære barn å kunne vente på tur, å vente med TV og data til etter lekser, å gjøre oppgaver i hjemmet før de får lommepenger - å lære seg at den belønningen som smaker best er den som kommer etter at de har gjort en innsats. Jeg sier ikke at det er superenkelt å bevisst trene barn i å utsette gevinst - men jeg vil på det sterkeste påstå at det er superviktig. Ha en smakfull og utholdende uke. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar