onsdag 14. november 2012

Den vanskelige egenomsorgen

I min artikkel i TA 3.11.12 tar jeg opp ulike sider omkring dette med egenomsorg og hvordan vi trenger hverandre.

Hjelpernes dilemma!
Kjenner du noen skikkelig «hjelpere»? De som stiller grenseløst opp for andre, men som ikke tar vare på seg selv? De som bekrefter det gamle ordtaket; «Det er skomakerens barn som går de med de dårligste skoene»?Jeg møter dem ofte i terapirommet - utslitte og skuffa. Det var ikke sånn det skulle bli. Men problemet finnes også utenfor terapirommet. Det finnes stort sett en hjelper i oss alle. Så la oss se litt mer på hva som blir så vanskelig. 


Bærekraftighet
Bærekraftighet er et ord vi kan bruke i denne sammenheng. At noe er bærekraftig, f eks det å skulle hjelpe andre, innebærer at kreftene ikke blir oppbrukt og at vi får jevnlig påfyll av nye krefter, energi og overskudd. Hva kan gi slikt påfyll? Det kan være å sette av tid for seg selv, at noen hører på meg og skjønner meg. Det kan være å få en hjelpende hånd når jeg trenger det, eller å tørre å si nei når det kjennes rett. Det høres jo ganske enkelt og greit ut. Vi trenger hverandre kort og godt. Men det er her det virker som det blir vanskelig.

Jeg - en belastning?
Tilbake til terapirommet. Der forteller de fleste at de ikke orker å være en som trenger andre fordi de er livredde for å oppleves som en belastning og at de ikke klarer seg selv. De leter etter gode argumenter for at også de kan fortjene noe, men inne i hodet sitt taper de i kampen med alle de andre. De er på underlig måter overbevist om at det å fronte egne behov er strake veien til avvisning og ensomhet. Derfor tar de seg sammen til de spyr av utslitthet og hjelper enda litt til - for å sikre at «alle» er fornøyd. For å sikre aksept og fortsatt plass i fellesskapet. Jeg tror alle og enhver kan kjenne seg litt igjen i dette. Men er det sånn det er?

Å tåle å være en som trenger noe
 Hvordan kan vi lære å tåle oss selv med våre normale behov og vår sårbarhet? Hvordan kan vi unngå å bli lammet av den dårlige samvittigheten som synes å melde seg så raskt, eller frykten for å være avhengig av andre? Det skjer gjennom gradvis trene opp toleransen for de vanskelige følelsene som melder seg. Ved å orke det kan vi avsløre hvordan den dårlige samvittigheten egentlig bare tildekker vår egen sårbarhet og det som gjør oss menneskelige. Og vi må tørre å vise det, og på den måten ta sjansen på at andre tåler oss. Når vi erfarer det, øker vi vår egen tåleevne. Her er vi helt avhengig av hverandre for å skape vekst og utvikling. Ja til den sunne avhengigheten og ha en god helg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar